Minggu, 22 November 2015

Membatalkan Top 3 Mitos Mengenai Homeopati!

Membatalkan Top 3 Mitos Mengenai Homeopati!

Pelbagai sistem alternatif perubatan telah mendapat kepentingan yang besar dalam beberapa dekad yang lalu. Antaranya, homeopati adalah salah satu kesihatan sains yang dikelilingi oleh banyak kontroversi tetapi disimpan muncul menang, terima kasih kepada prinsip-prinsip yang kekal dan ubat-ubatan yang terbukti secara saintifik. Tidak hairanlah Master Samuel Hahnemann (Pengasas Homeopathy) meninggalkan amalan gemuruh beliau perubatan moden, mendedikasikan hidupnya untuk Homeopati.

Tetapi mengapa ramai yang masih ragu-ragu untuk menggunakan homeopati dalam amalan penyembuhan mereka? Kurang pengetahuan apt dan keupayaan intelektual yang diperolehi untuk mentafsir fakta mungkin ada satu sebab. Berikut adalah satu percubaan untuk membatalkan beberapa mitos yang mengelilingi sains indah dan berkesan ini. Mari kita lihat-

(1) ubat homeopati lambat untuk Akta ini-

Saya rasa ini adalah salah satu mitos yang paling maut yang menghalang orang ramai daripada mendekati sains yang indah ini. Ubat-ubatan homeopati dipilih bukan hanya berdasarkan diagnosis kes tertentu tetapi berdasarkan tanda-tanda dan gejala penyakit ciri. Selain itu, ia adalah sains individualistik di mana perlawanan yang tepat antara gejala dadah dan gejala-gejala penyakit yang perlu dilakukan dalam usaha untuk memberikan mengubati. Jadi kegagalan untuk dipadankan dengan gejala pesakit dengan itu ubat membawa kepada persamaan separa atau tidak-persamaan. Ia jelas membawa kepada melambatkan kesan atau tiada kesan. Di sini kita perlu faham bahawa kegagalan ini adalah disebabkan oleh pakar homeopati dan tidak homeopati! Apabila homeopati pakar selepas teliti menilai pesakit, terpakai hukum similars, melegakan gejala-gejala berlaku walaupun dalam beberapa minit.

(2) Homeopaths tidak mendedahkan nama ubat mereka giving-

Well, pakar homeopati pasti tidak mahu mendakwa bahawa mereka sedang melakukan mukjizat dan ubat rahsia mereka akan memberikan bantuan. Jika pesakit adalah berpendidikan dan boleh memahami kedalaman ubat-ubatan homeopati juga, pakar homeopati yang benar-benar tidak mempunyai masalah dengan memberitahu nama-nama ubat mereka memberi. Tetapi homeopati tidak seperti perubatan moden. Ia adalah sains individu yang memenuhi masalah orang secara individu. Jika dua orang mengalami selesema, ubat untuk kedua-dua tidak mungkin sama. Jika dalam kes doktor memberitahu nama ubat dan pesakit dalam kejahilan katakan mengenai prinsip homeopati, memberi ubat yang sama kepada rakan atau ahli keluarga untuk gejala yang sama yang berpandangan, ia boleh membawa kepada kesan buruk atau tiada kesan langsung. Walaupun dalam pesakit yang sama set gejala mungkin berbeza setiap kali dia menangkap penyakit yang sama. Jadi, ubat-ubatan yang mungkin berubah. Sebab itulah ramai pakar homeopati memilih untuk mengetepikan ubat sendiri dan tidak menetapkan. Tidak ada yang lebih kepadanya sama sekali!

(3) Apabila memulakan rawatan homeopati, pesakit mendapat gangguan dahsyat gejala itu, sama ada kulit yang berkaitan atau selainnya-

Pada asasnya ubat homeopati diberi berdasarkan gejala persamaan seperti yang kita katakan. Oleh itu, dalam tempoh awal, gangguan sedikit gejala yang sedia ada adalah satu petanda yang baik, yang menunjukkan bahawa ubat yang dipilih adalah betul. Tetapi kenaikan sementara ini dalam gejala tidak pernah memanjangkan dan selepas tempoh yang singkat ini, pesakit mula berasa lebih baik serta-merta. Dalam banyak pesakit, kenaikan itu awal gejala juga tidak ditemui dan pesakit berasa lebih baik terus dari dos pertama. Jika terdapat gangguan melampau dalam apa jua bentuk, ia menunjukkan pilihan ubat yang salah dan doktor telah mengesahkan pengambilan sejarah dan menilai semula kesnya.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar